הטיפול בתזונה הוא מרכיב חשוב מאוד כחלק מהטיפול השלם ברפואה הסינית.
בעת העתיקה, בסוף כל טיפול נהגו הרופאים הסיניים להמליץ למטופליהם על תזונה המתאימה לבעיותיהם, מה מומלץ לאכול ומאילו מזונות כדאי להימנע.
תזונה סינית – רפואה מונעת
כאשר מישהו בריא, הטיפול יהיה ע"י המלצות לתזונה נכונה ופעילות גופנית. זהו הבסיס של הרפואה המונעת.
ההמלצות לתזונה נכונה משלבות בתוכן לא רק את "מה לאכול" אלא גם את איך לאכול, מתי לאכול, כמה לאכול ואיך לבשל?
הרגלי התזונה היום הפכו להיות מזיקים במיוחד! תוך כדי האכילה צופים בטלויזיה, קוראים עיתון, נוהגים לעבודה, עובדים מול המחשב וכו'.
בעוד שכדי לשמור ולטפח את בריאותנו אנו צריכים להתמקד אך ורק באכילה. כדי להגיע לספיגה וניצול מירבי של האוכל, יש למקד את אנרגיית הגוף לפעילות הפירוק והספיגה של המזון בלבד ולא להתעסק בשום דבר אחר מסביב.
ארוחות קטנות ורבות עדיפות על ארוחה אחת גדולה ומפוצצת.
קבלה במרפאות בנס ציונה ורמת גן
מתי לאכול?
מומלץ להקפיד על שעות קבועות לאכילה. לא לאכול בסמוך לשינה.
לאוכל לוקח זמן להתפרק בגוף ולא נרצה שבזמן השינה הגוף יתמקד בפירוק המזון במקום צבירת אנרגיה ליום הבא.
איך לבשל?
התזונה הסינית שמה דגש על צורות בישול שונות המעניקות למזון איכויות שונות. למשל, טיגון/הקפצה קלה של המזון תגרום למזון לקבל טמפרטורה חמימה.
ריפוי ע"י תזונה
כמו כל חלק מהרפואה הסינית, גם התזונה הסינית מותאמת אישית לכל מטופל ע"י המטפל. לדוגמה, למטופל הסובל מיובש (למשל, צואה יבשה, עור יבש וכו') יומלץ על תזונה מלחלחת.
וההפך, למטופל הסובל מ"עודף לחות" (לדוגמה, צואה רכה, ליחה, נזלת, עור פנים שומני וכו') אמליץ על מזונות היודעים לייבש ולסלק את הלחות העודפת מהגוף.
כל עוד הגוף אינו יצא מאיזון באופן מאוד משמעותי, ניתן לטפל במחלות קלות ע"י טיפול בתזונה בלבד. לדוגמה, צינון קל שרק התחיל, יטופל ע"י חליטה הניתנת להכנה בבית של תה ג'ינג'ר (זנגביל) או תה עם נענע.
במצבים מורכבים יותר, הטיפול בתזונה ישתלב יחד עם טיפול בדיקור, צמחי מרפא ושיאצו.
מערכת הבריאות המודרנית מחלקת את המזון ל-5 קבוצות: פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים ומינרלים. לרוב, ההתמקדות תהיה בספירת קלוריות וירידה במשקל.
אולם ישנה בעייתיות במילוי ההוראות לתזונה נכונה מכיוון שכל בן אדם הוא ייחודי ושונה ולכל בן אדם יש טבע שונה המצריך תזונה המותאמת אישית.
הרפואה הסינית שמה דגש על אנרגיית המזון המתבטאת בטעם, צבע, תנועה, טמפרטורה והאיברים המושפעים מהמזון.
לדוגמה, פלפל אדום חריף, הטמפרטורה שלו חמה, התנועה שלו מפזרת כלפי חוץ והוא יכול להשפיע על הריאות. זוהי הסיבה כשאוכלים פלפל חריף מרגישים תחושת חום ולעיתים אף זיעה קלה.
לסיכום, הבנה ולמידת כללים בסיסים לתזונה נכונה היא כלי עוצמתי לשינוי דרך החיים לחיים בריאים וטובים יותר.